Ortodonția (din grecescul orthos, înseamnă drept iar odous înseamnă dinți) este prima specialitate din domeniul stomatologic care se preocupă de probleme de malocluzie (mușcături incorecte), care pot fi rezultatul unor iregularități ale dinților, a unor relații disproporționate dintre maxilare, sau ambele.

Tratamentul ortodontic actual nu se face  numai pentru motive pur estetice în ideea de a îmbunătăți aspectul dentar al pacientului, ci și tinând cont de aspectul facial general al pacientului. Așadar, există un dublu beneficiu al ortodonției.

Ortodonția modernă

Utilizarea modelelor digitale în ortodonție este tot mai des întâlnită pe măsură ce industria trece evident de la analog la digital.

Un tratament ortodontic presupune utilizarea aparatelor ortodontice de mai multe tipuri. În general, la aparatele dentare fixe, metoda este introducerea arcurilor (firelor) metalice  în brackeții ortodontici, care pot fi atât din metal cât și din materiale ceramice, mai estetice.

Alte metode de tratament mai pot fi:

1.Invisalign, care constă într-o serie de gutiere transparente numite alignere, menite să îndrepte și să alinieze, dar necesită mai multă implicare din partea pacienților decât cu brackeții tradiționali și in cele mai multe cazuri, nu reprezintă o varianta alternativă la brackeți. Medicii noștri ortodonți vă vor putea spune dacă Invisalign este soluția potrivită pentru dvs.

2. Incognito – aparatul dentar cu brackeți pe fața linguală (interioară) a dinților, din aliaj de aur, 100% personalizat pe dinții pacientului și invizibil pentru cei din jur.

Componente adiționale precum aparate mobilizabile, distalizatoare, disjunctoare, capeline si multe altele pot fi folosite pentru a  ajusta dinții și maxilarele.

Această formă de tratament, denumită Ortopedie Dento-Facială, este adesea urmată de tratament ortodontic fix, cu brackeți, pentru alinierea dinților și corectarea mușcăturii.

Ortodonția este ramura stomatologiei care se ocupă cu tratamentul mușcăturilor incorecte și al dinților înghesuiți. Ortodonția vă poate ajuta să vă îndreptați și să vă aliniați dinții corect.

Ortodonții  folosesc de obicei brackeți și contenții pentru a vă corecta problemele dento-faciale.

După o etapă de tratament ortodontic activ, pacienții urmează de obicei să poarte  contențiile, care rețin dinții în noua lor poziție, până când se formează țesut osos în jurul lor. Aceste contenții sunt de obicei purtate permanent timp de 6 luni până la un 1 an, apoi pe timpul nopții atât timp cât consideră necesar ortodontul.

Este posibil ca dinții să rămână aliniați fără să fie necesară purtarea regulată a unei contenții. Cu toate acestea, exista o mulțime de motive pentru care dinții ajung să se înghesuie odată cu înaintarea în vârstă a unei persoane, indiferent dacă aceasta a avut sau nu un tratament ortodontic înainte (de exemplu, molarii de minte). Asadar, nu există garanție că dinții vor rămâne aliniați fără contenție.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *